Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká krize je největší selhání EU? I přes stálou finanční podporu se situace nelepší

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Ačkoliv na sebe v současné době strhává pozornost zejména krize migrační, ekonomická krize, která je v Řecku stále a neodbytně přítomna, zůstává klíčovým problémem Evropské unie. Britský deník Daily Mail varuje, že navzdory finanční pomoci EU se situace Řecka nelepší.

Řecko v krizi

Deník varuje, že se situace Řeků navzdory finanční pomoci ze strany EU stále zhoršuje. „Důchodci žijí v hrozné bídě. Počet sebevražd se zdvojnásobil na 3 tisíce ročně. Téměř každý třetí člověk je bez práce. Mladí emigrují. Máme tu 40leté muže, kteří stále žijí se svými rodiči, protože si nemohou dovolit oženit se nebo mít rodinu. Ztratili jsme všechnu naději,“ uvedla Emi (46), jejíž dědeček se kvůli zoufalé finanční situaci před čtyřmi lety zastřelil, aby nemusel žít jako bezdomovec.

Jak deník podotýká, Řecko se do své zoufalé situace dostalo „kvůli své obrovské prostopášnosti po vstupu do EU“. Platy zaměstnanců veřejné správy se zdvojnásobily a placení daní bylo pro členy vyšší a střední třídy dobrovolnou záležitostí. Rostla také korupce a úplatkářství.

Zatímco se dluhy hromadily, Řecko dále pokračovalo ve své uvolněné politice. Deník uvádí, že kadeřníci byli například jednou ze šesti set profesí, kterým bylo kvůli „náročné a nebezpečné“ povaze jejich práce umožněno odejít do důchodu již v 50 letech.

„Řecko na prodej“

„A pak se to všechno zhroutilo a EU si konečně uvědomila, že jeden z jeho hlavních členů zbankrotoval. Byla uzavřena zoufalá dohoda: výměnou za více než 200 miliard liber v rámci záchranných balíčků musela země souhlasit s příkrými škrty a obrovským zvýšením daní. A přesto je Řecko stále v červených číslech,“ varuje deník.

Mezi opatření patří například důchodový věk 67 let, přičemž výše důchodů již byla desetkrát snížena. Rozpočty nemocnic byly sníženy na polovinu, daň z přidané hodnoty stoupla na 24 %. Dochází k hromadnému prodeji veřejného majetku do zahraničí. „Aténami obíhá vtip, že je na prodej celá země krom Akropolis,“ podotýká deník.

Jak se podmínky dále zhoršují a počet pracovních míst se snižuje – zatím o milion pracovních pozic, mladí doktoři, inženýři, zubaři a IT experti odchází raději za lepšími podmínkami do zahraničí. Ti, kteří zůstávají, jsou převážně odpůrci EU.

„EU se belhá vpřed“

Deník podotýká, že krize má v Řecku dopad například i na strukturu společnosti. Většina mladých rodin má pouze jedno dítě nebo žádné, protože se obávají příliš velkých nákladů na více dětí. Lidé, kteří dříve prosperovali, nyní bojují o každé jídlo, protože jejich podniky zkrachovaly.

„My Řekové jsme možná v minulosti byli rozmazlení. Ale ať už naše chyby byly jakékoliv, tenhle život si nezasloužíme,“ okomentoval to 60letý Antonis Pilatis, jehož bratr se zastřelil, protože musel po krachu jejich stavební společnosti žít z důchodu jejich 90leté matky.

„A tak mizérie tohoto národa pokračuje, zatímco autokraté v Bruselu dále přitvrzují. Červen a červenec jsou měsíci, kdy mají být půjčky ze strany EU splaceny a má se jednat o dalších splátkách. A Německo – hlavní věřitel Řecka – stále odmítá Řecku ulevit. A přitom jediným způsobem, jak by se Řecko mohlo vzpamatovat a začít znovu růst, je nějakým způsobem zmírnit jeho daňovou zátěž,“ podotýká deník.

Zdůrazňuje, že i Mezinárodní měnový fond, který obvykle důsledně trvá na fiskální odpovědnosti, uznává, že Atény potřebují prostor. „Ale o tom řečtí věřitelé nechtějí ani slyšet. A tak, zatímco důchodci hladoví na ulicích, se mocný projekt EU belhá dál vstříc nejisté budoucnosti,“ dodává deník.

Témata:  Řecko ekonomika EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy