Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijde v případě brexitu dominový efekt? Lucembursko se obává, že ano

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Lucemburk - Podle šéfa lucemburské diplomacie Jeana Asselborna Takzvaný může brexit ve zbytku EU vyvolat dominový efekt, především pak v její východní části.

"Není vyloučeno, že brexit povede k dominovému efektu ve východní Evropě," řekl Asselborn rozhovoru pro dnešní vydání německého nedělníku Tagesspiegel am Sonntag. V této souvislosti zmínil Polsko, jehož konzervativní vláda je k unii podobně kritická jako britský premiér David Cameron.

Podle Asselborna udělal Cameron historickou chybu tím, že referendum o setrvání Británie v EU vůbec vypsal. I kdyby Londýn nakonec v evropském bloku zůstal, nevyřeší to podle něj problém negativního postoje Británie k EU.

Lucemburský ministr je ale přesvědčen, že ani případný odchod Británie nesmí Evropu odradit od integrace. "Ne méně, ale více Evropy," dodal.

Britové budou hlasovat už za čtyři dny. Asselborn se příští týden v sobotu zúčastní v Berlíně schůzky ministrů zahraničí zakládajících zemí evropského bloku. Takzvanou šestku tvoří vedle Lucemburska ještě Belgie, Nizozemsko, Francie, Německo a Itálie.

Témata:  Lucembursko EU Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy