Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaří pomáhají migrantům zabránit deportaci, řekl ministr. Okamžitě se strhla lavina kritiky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere čelí velké kritice za svůj výrok, že lékaři příliš často zamítnutým žadatelům o azyl umožňují kvůli zdravotnímu stavu vyhnout se deportaci. Strana zelených nyní požaduje, aby se omluvil v parlamentu. Informoval o tom německý server Deutsche Welle.

De Maiziere ve čtvrtek pro düseldorfský deník Rheinische Post uvedl, že 70 % případů mužských žadatelů o azyl mladších 40 let, kteří čelí deportaci, bylo odloženo, protože u nich lékaři rozhodli, že jsou příliš nemocní na to, aby cestovali, což podle něj neodpovídá jejich skutečnému stavu.

V pátek ale ministerstvo vnitra přes sociální síť Twitter přiznalo, že se jeho vyjádření nezakládalo na celonárodních statistikách, ale na částečných informacích, které byly ministrovi předány v rámci brífinků.

Sám de Maiziere ale na svém tvrzení trvá a v sobotu německé zpravodajské agentuře DPA sdělil, že se migranti deportaci vyhýbají všemi způsoby včetně zneužití „falešných zdravotních posudků". Dodal, že je proto třeba zpřísnit příslušné zákony.

Ministrovy výroky ale pobouřily německou Stranu zelených. Britta Hasselmannová, vedoucí frakce strany v parlamentu, de Maiziera obvinila z toho, že zdiskreditoval lékaře, kteří uprchlíky ošetřují, na základě nepodložených čísel.

De Maizierovy výroky označila za „nesvědomité" a dodala, že je na místě omluva. „Dalo by se říci, že svými náznaky lhal veřejnosti a parlamentu," uvedla Hasselmannová.

Výroky ministra vnitra kritizoval například také politik Ralf Stegner, podle kterého de Maizire jen šíří klišé a podporuje nenávist vůči uprchlíkům.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy