reklama

Kandidát pravicově populistické strany Norbert Hofer v hlasování o 30.863 hlasů podlehl nezávislému kandidátovi s podporou Zelených Alexanderovi Van der Bellenovi. Podle FPÖ byly některé hlasy sečteny ještě před stanovenou hodinou pro otevření obálek a ty navíc zřejmě v některých případech otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění.

V následujících třech dnech budou před soudem vypovídat členové dalších čtrnácti. Celkem by se do čtvrtka ke stížnosti FPÖ mělo vyjádřit asi 90 svědků. Otázkou zůstává, zda budou všichni ochotni vypovídat. Členové volebních komisí totiž po volbách podpisem stvrdili, že sčítání hlasů proběhlo podle všech pravidel. Kdyby nyní před soudem přiznali nesrovnalosti, vystavili by se sami trestnímu stíhání.

Rozhodnutí soudu by mělo padnout nejpozději 6. července. Na 8. července je totiž naplánováno uvedení Van der Bellena do úřadu prezidenta. Pokud soud uzná oprávněnost stížnosti FPÖ, budou se volby muset opakovat přinejmenším v některých volebních okrscích.

V tom případě by funkce hlavy státu po končícím prezidentovi Heinzi Fischerovi dočasně převzalo kolegium složené z předsedy a dvou místopředsedů Národní rady, přímo volené komory rakouského parlamentu.