Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libye se možná dočká pomoci od Česka: Co podle Zaorálka můžeme zemi nabídnout?

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Lucemburk - Česká republika by mohla v budoucnu pomáhat Libyi s obnovou administrativy, ale především při stabilizaci bezpečnostních složek. Novinářům to dnes řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s tím, že podobné oblasti zmiňovali zástupci vznikající libyjské vlády národní jednoty na nedávných jednáních v Praze.

Vnitrozemské Česko naopak podle Zaorálka nepředpokládá, že by výrazným způsobem zvyšovalo svůj podíl na evropské námořní operaci Sophia, jejíž mandát by dnes v Lucembursku měli ministři zahraničí rozšířit.

"Co se týče námořní akce, naše možnosti jsou omezené. Nemáme lodě, můžeme nabídnout pouze odborníky. Ale myslím si, že to není nějaké naše omezování se," zdůraznil Zaorálek, který s představiteli libyjské strany jednal v Praze minulý týden.

Libyjci by podle něj měli přes léto - a pokud tomu bude odpovídat bezpečností situace - vypracovat podrobný seznam toho, s čím by podle nich mohla Česká republika pomoci.

Libye prochází vleklou politickou a bezpečnostní krizí od revolučního roku 2011, kdy byl svržen dlouholetý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Západní státy doufají, že nová vláda národní jednoty spojí množství ozbrojených frakcí a zaměří se na boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Vláda funguje od března a západní země jí nabídly, že zajistí jejím jednotkám výcvik, pokud o to libyjský kabinet požádá.

Český ministr dnes připomněl, že v případě úspěchu boje proti IS bude dalším úkolem rozsáhlá rekonstrukce poničené země. "Naše role by byla v tom, co už dnes děláme jinde. Byl zájem například o výcvik policejních sil, administrace, kvalitu činnosti policie a obecně reformu bezpečnostního aparátu, například armády," vypočetl dnes ministr zahraničí.

Jeho vládní kolega odpovědný za rezort armády Martin Stropnický už v dubnu zmiňoval například možnost výcviku příslušníků libyjských bezpečnostních sil na českém území.

 

 

Témata:  Lubomír Zaorálek Libye Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy