Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU prodloužila a rozšířila mandát operace Sophia, zapojí se také NATO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lucemburk - Státy EU dnes o rok prodloužily a rozšířily mandát námořní operace Sophia ve Středozemním moři. Evropa tak reaguje na vývoj především v Libyi.

Loňským spuštěním operace Sophia se Evropská unie snažila čelit migrační vlně ze severního pobřeží Afriky především směrem do Itálie. Operace byla zahájena loni v červnu, do aktivní fáze se dostala od loňského října. Jejím hlavním cílem je mapovat cesty používané pašeráky lidí k převozu migrantů do Evropy, a postupně také proti nim zasahovat a rozbít jejich "obchodní model".

Nyní bude mise moci také na požádání pomáhat s výcvikem libyjské pobřežní stráže a námořnictva a prosazovat v mezinárodních vodách zbrojní embargo OSN.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák dnes novinářům v Lucembursku řekl, že země posílá do operace desítku svých expertů, kteří budou pracovat na německé lodi. Jeho český kolega Lubomír Zaorálek dal už ráno najevo, že spíše než zapojení do operace Sophia vidí ČR jako vnitrozemská země svůj příspěvek například při budoucí možné pomoci s výcvikem libyjských bezpečnostních sil.

Operace dosud vedla k zadržení a předání více než sedmi desítek převaděčů do rukou italských úřadů, "neutralizaci" 139 plavidel a záchraně skoro 16.000 životů.

Unijní operaci Sophia by také měly vbrzku podpořit lodě NATO, které se v tomto smyslu chystá rozšířit svou roky trvající protiteroristickou operaci ve Středozemním moři.

Témata:  EU Libye uprchlíci vojenské lodě

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy