Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavní šíitský duchovní nemá občanství, Bahrajn mu ho odebral

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Manáma - Rostoucí napětí mezi šíity a sunnity je patrné v Iráku či Saúdské Arábii. Problém nyní řeší také Bahrajn, který se rozhodl odebrat hlavnímu šíitskému duchovnímu šajchovi Ísovi Kásimovi občanství.

Šíité jsou v Bahrajnu početně ve většině, zemi ale řídí sunnitská dynastie Chalífů. Podle bahrajnské tiskové agentury BNA o odebrání občanství Kásimovi požádalo ministerstvo vnitra a žádost odůvodnilo tím, že hrál klíčovou roli při vytváření napětí mezi šíity a sunnity.

Podle Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Bahrajn postupoval v minulých letech podobně proti asi 250 lidem.

Země v červnu zpřísnila kroky proti oponentům vlády. Minulý týden byl zadržen prominentní člen opozice Nabíl Radžáb, předtím po propuštění z vězení zemi opustila členka opozice Zajnab Chavádžaová. Dostala loni roční trest za roztrhání fotografie krále. Minulý týden bahrajnský soud pozastavil aktivity největší šíitské politické strany Vifák.

Témata:  Bahrajn Islám

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy