Berlín - Epigenetika, věda, která zkoumá, jak mohou mít vnější vlivy vliv na dědičnost a geny, zaznamenala další úspěch. Vědci z německého Helmholtz Zentrum München zjistili, že to, jak se rodiče stravují ještě před narozením či početím potomka, může mít vliv na jeho zdraví. Informoval o tom server Science Alert.
Výzkum provedený na myších ukázal, že potomci myší, které se stravovaly potravou s vysokým obsahem tuku, měli větší riziko vzniku obezity a cukrovky. Tato tendence se projevila i v případě, že se potomek narodil zdravé náhradní matce, což vyloučilo možnost vlivu chování a stravování během těhotenství.
„Z hlediska základního výzkumu je tato studie důležitá, protože poprvé dokazuje, že získaná porucha metabolismu může být epigeneticky předána potomkům skrze oocyty a spermie," okomentoval výzkum Johannes Beckers, jeden z autorů studie.
Vědci také zjistili, že pokud stravu s vysokým obsahem tuku konzumoval jak otec, tak i matka, dopady na potomka byly větší.
Zdá se také, že zatímco potomci ženského pohlaví mají v případě obézních rodičů větší riziko obezity, u mužských potomků je větší riziko vzniku intolerance glukózy. Příčinu této tendence vědci zatím neznají. Zda epigenetika funguje stejně i u člověka budou muset prokázat další testy.
Související
17. června 2024 5:02
12. prosince 2022 12:33
18. listopadu 2022 12:12
6. června 2022 13:00
12. března 2022 18:37
10. března 2022 4:53