Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za tragické zřícení vládního letounu padl první verdikt

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto internet

Varšava - V případu zřícení polského letounu u Smolenska padl první soudní verdikt. Podmínečný trest vězení a finanční pokutu dostal bývalý zástupce velitele ochranky vládních činitelů Pawel Bielawni.

Oficiální vyšetřování provedená Polskem a Ruskem dospěla k závěru, že neštěstí bylo způsobené lidskou chybou a špatným počasím. Polští vyšetřovatelé uvedli, že nehodu zavinili polští piloti s přispěním ruských dispečerů.

Soud dnes shledal Bielawného vinným ze zanedbání svých povinností a z vystavení prezidenta Lecha Kaczyńského nebezpečí. Za to mu udělil podmínečný osmnáctiměsíční trest odnětí svobody a pokutu ve výši 10.000 zlotých (61.550 korun).

Polský vládní letoun s 96 osobami na palubě přepravoval 10. dubna 2010 prezidentský pár a další členy polské elity do Smolensku. Polská delegace měla v nedaleké Katyni uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků.

Polsko nyní vede konzervativní vláda  strany Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí bratr Lecha Kaczyńského Jaroslaw. Kabinet letos v únoru vyšetřování letecké nehody obnovil.

Témata:  Polsko letecké nehody Lech Kaczinsky

Aktuálně se děje

16. května 2024 17:15

Podezřelá zásilka v budově BIS. Na místě jsou hasiči i policie

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy