Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konžský viceprezident dostal 18 let za válečné zločiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Haag - Bývalý viceprezident Konžské demokratické republiky Jean-Pierre Bemba dostal 18 let vězení. Mezinárodní trestní soud (ICC) ho už letos v březnu shledal vinným z válečných zločinů, dnes vynesl trest.

Bemba byl uznán vinným za zločiny, které pod jeho vedením spáchali povstalci v letech 2002 až 2003 v sousední Středoafrické republice a které zahrnovaly i vraždění civilistů či znásilňování. Podle obžaloby Bemba vědomě umožnil 1500 mužům, kterým velel, dopustit se stovek znásilnění.

Trest pro Bembu je nejvyšší, jaký ICC od svého vzniku v roce 2002 stanovil. Soudkyně ICC Sylvia Steinerová dnes uvedla, že zločiny, jichž se Bembovy jednotky dopustily, byly mimořádně brutální. Mnoho obětí znásilnění byly děti, některé z nich znásilnilo několik vojáků.

Obhájci okamžitě oznámili, že se proti verdiktu odvolají. Rozsudek naopak uvítala organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). "Trestní sazba 18 let poskytne obětem sexuálního násilí a dalších těžkých zločinů vědomí, že bylo spravedlnosti učiněno za dost," řekla deníku Die Welt Géraldine Mattioli-Zeltnerová z HRW.

Někdejší konžský viceprezident se stal první osobou, kterou mezinárodní soud povolal k přímé odpovědnosti za činy jejích podřízených. Obžaloba Bembu vinila i z toho, že nezabránil svým povstalcům ve vraždění a znásilňování.

Témata:  ICC Kongo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy