Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko nechce pustit uprchlíky do Evropy, i když mají víza. Co je za problém?

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín – Německo informuje o tom, že Turecko nepouští některé syrské uprchlíky, kteří již mají víza, do Evropy. Podle mnohých hlasů jde o ty běžence, kteří mají dobré vzdělání. Toto podezření se už objevilo i dříve.

Syrští uprchlíci nacházející se v Turecku, kteří již získali víza do Německa a dokonce si i rezervovali své lety, nemohou od tureckých orgánů získat povolení k opuštění země. Jde přitom o poslední a nezbytný krok procesu vedoucího k cestě z Turecka.

V posledních několika týdnech bylo zaznamenáno více než 50 případů, kdy Turecko odmítlo udělit potřebné povolení vycestovat, uvedl mluvčí německého ministerstva vnitra pro agenturu DPA. „Důvody zamítnutí povolení pro odchod nebyly uvedeny," uvedl mluvčí s tím, že 292 dalším osobám bylo od dubna dovoleno odejít.

Der Spiegel již dříve napsal, že Turecko dalo pokyny svým imigračním úředníkům, aby nedovolili vzdělaným Syřanům odejít do Evropy. A agentura OSN pro uprchlíky už varovala Turecko, že nesmí odmítat posílat vzdělané syrské inženýry a lékaře.

Podle Spiegelu Turecko namísto nich vysílá do Evropy uprchlíky, kteří mají vážné zdravotní potíže nebo nízké vzdělání.

Turečtí představitelé také údajně na zasedání minulý týden potvrdili, že by kvalifikovaní lidé „vysoké politické úrovně" neměli opouštět zemi a že při zvažování svých žádostí o cestování by úředníci měli zkontrolovat odbornou kvalifikaci těchto lidí, píše DPA z odvoláním na své zdroje v Evropské unii.

Zdroje vysvětlily, že turecký imigrační úřad (DGMM) nechce, aby turecké obyvatelstvo získalo dojem, že do Evropy odešli jen vysoce vzdělaní uprchlíci. Zároveň ale mnozí syrští profesionálové nemají povoleno v Turecku vykonávat svou práci.

Turecko v lednu vydalo nové předpisy týkající se pracovních povolení pro Syřany. Vláda minulý měsíc uvedla, že povolení bylo vydáno asi 10.300 Syřanům. Země však současné době hostí asi 2,7 milionu syrských uprchlíků.

Paradoxní je, že DGMM sama vytváří seznam těch Syřanů, kteří mají být v rámci dohody s EU posláni do Evropy, pak jim ale na poslední chvíli odepře vydat výjezdní víza.

Evropská unie a Turecko se v březnu dohodly na kontroverzním plánu, který má vést ke snížení počtu uprchlíků přicházejících do Evropy. Turecko podle něj přijme zpět nelegální migranty, kteří přecházejí ke břehům Řecka. A výměnným principem jedna ku jedné vezme EU syrské migranty čekající v Turecku. Evropská unie je povinna tímto způsobem přijmout až 72.000 Syřanů.

Témata:  uprchlíci Turecko EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy