Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizace vyzvala EU, aby nevracela uprchlíky. Jaký k tomu mají důvod?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Istanbul - Organizace Human Rights Watch (HRW) vyzvala Evropskou unii, aby přestala vracet uprchlíky do Turecka. Tvrdí, že v zemi dochází k porušování jejich osobních práv.

Uprchlíci nemají podle organizace v Turecku přístup k práci, vzdělání ani zdravotní péči. Agentura AP, která cituje Stephanie Geeovú z HRW, uvedla, že "mnozí z nich nedostávají podporu, kterou zoufale potřebují na svou obživu," protože Turecko přijalo již přes dva miliony syrských uprchlíků.

Dohoda, kterou uzavřela Evropská unie s Tureckem, umožňuje Řecku vracet do Turecka žadatele o azyl na základě toho, že je to "bezpečná třetí země". HRW ale upozornila, že pojem "bezpečná" země neznamená pouze ochranu před válkou či pronásledováním, ale měl by zahrnovat i právo na práci, zdravotní péči a vzdělávání.

EU ale nechce zavírat oči před uprchlickou krizí ve světě. Při příležitosti Světového dne uprchlíků to uvedli první místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans, šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová, eurokomisař pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Neven Mimica, eurokomisař pro migraci a vnitřní věci Dimitris Avramopulos a eurokomisař pro humanitární pomoc a řešení krizí Christos Stylianidis.

"Odhadem je na světě až 60 milionů uprchlíků, žadatelů o azyl, migrantů nebo vnitřně vysídlených osoba," uvádí ve společném dopise. Tvrdí také, že poskytování podpory a ochrany uprchlíkům je výzvou, stejně jako účinné řízení migrace, která vyžaduje globální reakci.

"Evropská unie nezavírá a nebude zavírat oči před touto krizí. Budeme se i nadále podílet na celosvětovém úsilí o řešení tohoto problému. Neustále hledáme způsoby, jak posílit naše humanitární reakce a zvýšit naši podporu uprchlíkům, vnitřně vysídleným osobám a milionům lidí postiženým touto krizí po celém světě," uvádí se v dokumentu.

EK také uvedla, že na řešení migrační krize bylo vyhrazeno více než deset miliard eur z rozpočtu EU na roky 2015 a 2016. Orgány EU také loni ztrojnásobily své zdroje na pátrací a záchranné operace na moři, což vedlo k záchraně více než 240 tisíc lidí přepravujících se přes Středomoří.

"Jakékoliv udržitelné řešení vyžaduje úzkou spolupráci se zeměmi původu a tranzitu a zákonné možnosti pro ty, kteří utíkají před konflikty a pronásledováním s cílem dostat se bezpečně do Evropy," uvádí dokument EK.

Témata:  uprchlíci Human Rights Watch Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy