Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se stane nacionalistickým místem, varuje Norsko před brexitem

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo – Pozornost nejen Velké Británie, ale i celé Evropské unie, se upíná k volebním místnostem, kde se dnes rozhoduje o možném brexitu. Den před volbou vystoupila norská premiérka Erna Solbergová, která se obává, že se Evropa se stane mnohem více nacionalistickým místem, pokud Británie opravdu odhlasuje vystoupení z EU.

„Oslabená EU, více rozdělená Evropa a více nacionalistická Evropa bude znamenat, že hospodářská situace v Evropě bude stále těžší," řekl Solbergová agentuře NRK.

Norská premiérka také uvedla, že pokud se Spojené království rozhodne z Unie vystoupit, nezpůsobí to oslabení pouze Evropy, ale i celého světa. Paradoxní je, že samo Norsko členem EU není.

„Ve světě, ve kterém jsme se stali závislejšími na hledání společných řešení, aby se zmenšily naše společné instituce, je to ve skutečnosti velmi nebezpečná věc," řekla Solbergová.

Už v úterý Solbergová řekla, že norská vláda má plán pro případ, že by k brexitu doopravdy došlo. „Máme nouzový plán. Přemýšleli jsme o tom, jak to dopadne. Jedná se o nepřímé účinky, které jsou nejdůležitější. V krátkodobém horizontu víme, že mezinárodní banky přijaly opatření, pokud by nastalo velké kolísání směnných kurzů," řekl Solbergová stanici TV 2.

Norges Bank a Úřad pro finanční dohled rovněž zavedl některé systémy na zmírnění nepříznivých účinků mezinárodního měnového neklidu. Premiérka se však nejvíce bojí politických důsledků.

„Obávám se, že se více projeví nacionalismu a dojde k nárůstu podpory extrémních organizací. To bude znamenat, že budeme stále paralyzováni v těch oblastech, v nichž v Evropě potřebujeme společná řešení. A pokud Evropa ochrne, svět bude stále více paralyzován," myslí si.

Obavy má i tamní ministr zahraničí Børge Brende. „Během prvních dnů to způsobí nepokoje, pokud k brexitu dojde. Samozřejmě jsme také na takovou situaci mysleli," řekl Brende.

Norská ministryně pro EU Elisabeth Aspakerová je také znepokojena tím, že by třetí největší obchodní partner Norska opustil EU. „Bude to velmi náročná situaci, protože to znamená, že budeme naléhavě hledat a vyjednávat novou dohodu o volném obchodu se Spojeným královstvím," řekla pro stanici TV 2.

Témata:  Brexit Norsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy