Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlík odpověděl, proč utekl ze své země: Nebylo jiné řešení, i kdybych cestou zemřel

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - I přes snahy řady odpůrců migrace vykreslit uprchlíky jako nebezpečné příznivce islámu je stále mnoho migrantů, kteří do Evropy utekli ve snaze zachránit život svůj i své rodiny. To donutilo uprchnout i Súdánce Abdul Harún, který tvrdí, že neměl na výběr.

Súdánský uprchlík z Dárfúru loni v létě v době vrcholící krize v Evropě proklouzl do Eurotunelu a prošel jím 50 kilometrů pěšky do Británie. Vyvaroval se nebezpečnému střetu s vlakem a po zdlouhavém soudním procesu se dostal ve středu na svobodu. Při té příležitosti uvedl, že jeho cílem je vybudovat si v Británii nový život.

Abdul Harún utekl podle agentury Reuters před válkou v rodném Dárfúru, v Evropě ale dostal devět měsíců vězení za to, že chůzí po trati vytvořil překážku na železnici. Britové ho zatkli těsně poté, co vyšel ze železničního tunelu poté, co jím prošel v téměř úplné tmě. Trest si ale odpykal během vazby.

"I kdybych cestou zemřel, nebylo jiného řešení," řekl policii, když se ho ptala, co ho přimělo projít tunelem. Provozovatel Eurotunelu a někteří politici přitom vyzývali k vážnému potrestání migranta, aby odradili další od stejné cesty. Chtěli z něj vytvořit exemplrání příklad.

Stoupenci migrace tvrdí, že opravdový uprchlík by neměl být vůbec trestně stíhán. Ilegální přistěhovalec Harun je podle agentury prvním člověkem, o kterém je známo, že prošel pěšky přes podmořský tunel z Francie do Anglie. Když to vyšlo najevo, informovala o něm všechna média.

Přistěhovalectví je také jedním z hlavních témat dnešního britského referenda o tom, zda by měla země vystoupit z Evropské unie. Příběh Haruna ale skončil dobře, v prosinci dostal v Británii azyl.

Témata:  uprchlíci Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy