reklama

Hluboká frustrace

Eskalující válka v Sýrii stála život na 400 tisíc Syřanů - přičemž většinu z nich zabily Asadovy jednotky - a dalších 12 milionů lidí opustilo své domovy, připomíná NY Times. Doplňuje, že se hroutí snaha udržet příměří mezi četnými stranami, které se účastní bojů - Asadovými vojsky, jejich spojenci Ruskem a Íránem a  různými protiasadovskými opozičními skupinami - zatímco Islámský stát (IS), který si v Sýrii vybudoval svou baštu, ohrožuje region a celý svět.  

"To vše hluboce frustruje mnoho amerických diplomatů," připouští úvodník. Zdůrazňuje však, že popsat krizi není to samé, jako přijít s fungující a racionální alternativní strategií. Diplomaté tak nevysvětlují, proč by mělo dojít k přímé americké vojenské akci, kterou prezident Obama a jeho vysocí poradci již zvážili a moudře odmítli, konstatuje vlivný deník. Vysvětluje, že americká administrativa věří, že taková akce by vedla k ještě většímu chaosu a zavázala Spojené státy k hlubší účasti v další blízkovýchodní válce.    

Podstatou interního memoranda amerických diplomatů tak je předpoklad, že žádná mírová dohoda není možná, dokud Asadův režim nebude konfrontován s hrozbou vojenského zásahu, poukazuje známý server. "Dávali si pozor, aby hájili pouze nasazení zbraní, jako jsou střely s plochou dráhou letu, které udrží Američany mimo dosah syrské odvety," pokračuje úvodník s tím, že diplomaté rázně odmítají myšlenku velké americké invaze.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.    

NY Times však pokládá otázky, co by se stalo, kdyby omezené vzdušné údery nezabraly, a zda neexistuje riziko, že i velmi dobře připravená operace by nakonec zatáhla Ameriku do další blízkovýchodní bažiny, případně též do možné vojenské konfrontace s Ruskem. Moskva totiž dle komentáře hraje v Sýrii dvojí hru, když se hlásí k diplomatickým snahám, ale zároveň pokračuje v náletech, které umožňují Asadovi znovu získat převahu na bojišti.  

Problematická je i bezletová zóna, která by poskytla bezpečný přístav civilistům trpícím pod útoky syrského a ruského letectva, soudí vlivný deník. Odkazuje na výzkum Micaha Zenka z think tanku Rada pro mezinárodní vztahy, podle kterého mají nálety na svědomí jen část obětí - většina jde na vrub ostřelování z minometů či děl a raketovým úderům. Skutečně účinná bezletová zóna by tak musela být ohromná a zahrnovala by oblasti, kde hrozí nezanedbatelné nebezpečí konfrontace amerických letounů s ruskými a syrskými stroji, varuje NY Times.

Dobré možnosti neexistují   

"Pak je zde otázka legální báze pro americký zásah," poukazuje známý list. Připomíná, že Obama nedisponuje žádnou rezolucí Rady bezpečnosti OSN ani povolením amerického Kongresu, které by vojenskou akci proti Asadově vládě ospravedlňovaly. Někteří právníci, jako Harold Koh z prestižní Yale Univerzity, který dříve působil jako právní poradce amerického ministerstva zahraničí, sice naznačují, že Sýrie splňuje jistá kritéria pro humanitární intervenci, ale vládní činitelé podle NY Times správně namítají, že pro takový krok neexistuje opora v mezinárodním právu.    

Klíčovou roli v mírovém úsilí tak nadále hraje Rusko, domnívá se americký deník. Tvrdí, že je to právě ruská, stejně jako íránská podpora, co umožňuje Asadovi stát na místě a odmítat kompromis. "Někteří vládní představitelé stále doufají, že mohou přesvědčit prezidenta Vladimira Putina, že pokračováním v podpoře Asada může hodně ztratit, přinejmenším si znepřátelit sunnitské muslimské země jako Saudská Arábie či se zavázat poskytnout více vojsk a zbraní k Asadově obraně," uvádí NY Times. Domnívá se, že po totálním kolapsu příměří by následovalo zvýšení podpory Saudů jejich spojencům na syrském bojišti, což by vedlo k riziku ještě většího krveprolití.       

Ohledně Sýrie podle amerického serveru nikdy neexistovaly dobré možnosti a situace se v tomto směru zhoršuje. Nikdo však zatím nepředložil přesvědčivý argument, že přímé americké vojenské angažmá v boji proti Asadovi je řešením, uzavírá NY Times.