reklama

Muž (32), který byl těžce zraněn na krku, byl převezen po potyčce do nemocnice, kde později zraněním podlehl. Druhý muž, také z Egypta, který svého krajana smrtelně bodl, byl zatčen.

Na ostrově Chios je nyní asi 2500 migrantů, kteří již měsíce čekají ve dvou táborech na vyřízení žádostí o azyl. Kvůli velkému množství žádostí a nedostatku úředníků ale zpracování žádostí o azyl trvá dlouho.

Migranti, jejichž žádost o azyl bude zamítnuta, mají být vráceni do Turecka. I tato nejistota se zřejmě podepisuje na psychice uprchlíků, mezi nimiž pak dochází k hádkám. Stále více běženců je také už bez finančních prostředků, což se projevuje nárůstem drobné kriminality.

V celém Řecku je nyní na 57.000 uprchlíků, z toho 8000 na ostrovech v Egejském moři. S vracením migrantů do Turecka začaly Atény 4. dubna, krátce nato se ale přesuny zastavily, protože řecké úřady nezvládají nárůst počtu žádostí o azyl. Po dohodě o vracení migrantů do Turecka začali uprchlíci masově žádat o azyl, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.