Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důsledky viru zika: V Jižní Americe se zdvojnásobil počet potratů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brasilia - V Jižní Americe se zdvojnásobil počet žádostí o potrat. Těhotné ženy se obávají viru zika, který může u plodu způsobit zakrnění mozku. Ve většině latinskoamerických zemí jsou ale potraty nezákonné.

Vědecký časopis New England Journal of Medicine informoval o zvýšeném zájmu Jihoameričanek o potraty. Těhotné ženy nechtějí podle odborníků riskovat, že se jejich dítě kvůli viru zika narodí s mikrocefalií.

Studie analyzovala žádosti, které dostává nezisková organizace Women on Web. Ta ženám poskytuje internetové poradenství a nabízí potratové pilulky. V mnoha latinskoamerických zemích jsou totiž potraty nezákonné, a tak těhotné dívky hledají alternativní řešení.

Z údajů vyplynulo, že od loňského listopadu, kdy se v jižní Americe virus zika rozšířil, počet žádostí rapidně vzrostl. V Brazílii se zájem o potrat zvýšil více než dvojnásobně - o 108 procent. Za 4 měsíce se na Women on Web obrátilo 1210 Brazilek, předtím jich za stejné období bylo jen 581.

Téměř dvojnásobně vzrostl i počet žádostí z Ekvádoru, Venezuely a Hondurasu. Vyšší zájem o interrupce zaznamenali vědci i v dalších jihoamerických zemích - např. Kolumbii nebo Kostarice. V zemích, kde není tolik nakažených, žádný nárůst nebyl.

Některé latinskoamerické země už v lednu obyvatelky vyzvaly, aby s těhotenstvím, pokud možno, počkaly. Výzvy ale spíše vyděsily už těhotné ženy, které se pak raději rozhodly pro potrat.

"Vlády v celém regionu říkaly: 'Neotěhotněte!' a ženy se už bály viru zika, tak se rozhodly vzít věci do svých rukou," uvedla pro BBC jedna z autorek studie, Catherine Aikenová z Cambridge.

Virus zika přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti, který žije především v latinskoamerických a karibských zemích. Některé případy však odhalily i přenos pohlavním stykem. Rozšířil se hlavně v jižní Americe, objevil se ale už ve 33 zemích.

Virus je nebezpečný hlavně pro těhotné ženy, u lidského plodu způsobuje zmíněné zakrnění mozku. U dospělých má většinou průběh podobný obyčejné viróze. Téměř všichni evropští pacienti si ziku "přivezli" z exotické dovolené.

Témata:  virus Zika těhotenství potraty zdravotnictví

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy