reklama

Kdyby žil, hlasoval by bývalý britský premiér Churchill v referendu pro setrvání Británie v Evropské unii. V dnes zveřejněném rozhovoru poskytnutém španělskému deníku El Mundo to politikův vnuk Soames.

Evropská unie je podle něj zárukou míru a prosperity v Evropě. „Mohu říct, že Churchill soudil svět podle toho, jak ho viděl," uvedl Soames. „A je vysoce nepravděpodobné, že by na základě toho, jak vypadá svět v roce 2016, se vší nenávistí a nestabilitou, která v něm panuje,... mohl říct: "Ano, je rozumné, aby Spojené království vystoupilo z EU," dodal.

Churchillovo jméno přitom zneužili někteří zastánci brexitu, mezi nimi i bývalý starosta Londýna Boris Johnson, kteří během kampaně hovořili o tom, že by si Churchill odchod z EU přál.

Odchod by podle něj byl hrozný omyl, který by zemi změnil k nepoznání. „Pokud bychom odešli, jsem si jistý, že by se lidé za pět let ohlédli a ptali se: Proč jsme to udělali?" dodal.

„Za několik dní oslavíme sto let od bitvy na Sommě, kde zahynulo 57.740 Britů," připomněl Soames. „Někdy zapomínáme na to, že je to jen 70 let od konce poslední světové války, která zanechala Evropu v ruinách. Myšlenka Evropské unie se zrodila jako pták fénix z těchto trosek. Její zakladatelé měli na mysli jasnou vizi: 'Nikdy více'. EU se zrodila a rostla za účelem garance míru a prosperity na kontinentu," dodal Churchillův vnuk.

Podle Soamese byla jednou z posledních rad, které Churchill udělil svým následovníkům před odchodem z funkce v roce 1955, věta „Držte se Američanů". I proto by prý Churchill zřejmě poslechl amerického prezidenta Obamu a řídil by se při rozhodování jeho radou. Obama vyjádřil během nedávné návštěvy Londýna naději, že Británie zůstane členem EU.