Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí projít změnou, ať už referendum dopadne jakkoliv, říká Hollande

Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Štrasburk/Sofia – Ať už hlasování o brexitu dopadne jakkoliv, Evropská unie se bude muset změnit. Myslí si to  francouzský prezident François Hollande. Dnešek je podle něj kvůli referendu velkým dnem.

„Je to velký den pro Evropu, neboť Evropa se nutně změní, ať už britské hlasování dopadne jakkoliv," uvedl Hollande ve Štrasburku. Doufá prý, že se v pátek ráno dozví, že Britové zůstali v Evropské unii. „Protože tam je jejich místo, neboť Spojené království je evropskou zemí geograficky, historicky, hodnotami, které vyznává, i vazbami, které nás s ním pojí," dodal Hollande.

Německý prezident Joachim Gauck dnes varoval před tím, aby se Evropa po referendu jednoduše vrátila ke každodenní agendě. „Měli bychom se z této krize poučit a diskutovat o tom, jak chceme v Evropě žít," řekl německý prezident Gauck s tím, že zjevnou nespokojenost evropského obyvatelstva je třeba brát vážně. Referendum je podle něj vítanou příležitostí otevřeně mluvit o chybách a nedostatcích evropské osmadvacítky.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes po setkání s novým rakouským kancléřem Christianem Kernem znovu uvedla, že si přeje aby Londýn v EU zůstal. Zopakovala však, že toto rozhodnutí je plně v rukou britských voličů.

Francouzský prezident už ve středu oznámil, že se chystá příští týden s Merkelovou jednat o obrodě Evropské unie. Schůzka se podle něj uskuteční, ať bude výsledek britského referenda jakýkoli.

Témata:  François Hollande Angela Merkelová Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy