Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU v troskách? Skotové a irská Sinn Féin žádají referenda

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Jak se očekávalo, po rozhodnutí o odchodu Británie z EU, se ozvali skotští nacionalisté. Přidala se také irská republikánská strana Sinn Féin.

"Skotové mají právo na nové referendum o nezávislosti na Británii, neboť jsou proti své vůli nuceni opustit Evropskou unii," řekl listu The Telegraph bývalý lídr skotských nacionalistů Alex Salmond.

"Z tohoto hlasování jasně vyplývá, že obyvatelé Skotska vidí svou budoucnost jako součást Evropské unie," uvedla v prohlášení po sečtení všech skotských obvodů první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová. Ve Skotsku se pro setrvání Británie v EU vyslovilo téměř 1,7 milionu voličů, zatímco proti byl milion. K urnám však přišlo pouze 67,2 procenta.

Salmond připomněl, že harmonogram vystoupení Británie záleží na dalších krocích premiéra Davida Camerona a na průběhu vyjednávání o budoucích vztazích unie a Británie. Teprve podle toho bude možné říci, zda a kdy Skotové skutečně referendum vypíší, řekl Salmond.

Odchod Spojeného království z Evropské unie by měl vyústit v referendum o sjednocení Severního Irska s Irskou republikou. "Tento výsledek dramaticky změnil politickou mapu zde na severu Irska a my zvýšíme úsilí v naší věci, abychom vyvolali hlasování o hranici," prohlásil o myšlence sjednoceného Irska Declan Kearney z vedení Sinn Féin.

Britská vláda se podle Kearneyho vzdala jakéhokoli mandátu hájit zájmy obyvatel Severního Irska, jehož obyvatelé by podle výsledků britského referenda měli opustit Evropskou unii, i když se sami vyslovili pro setrvání v tomto bloku.

Témata:  Brexit Skotsko Sinn Féin

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy