Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko platí uprchlíkům kurzy, ti je často nedokončí. Proč?

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Migranti přicházející do Švédska mohou v rámci integrace navštěvoval státem placené jazykové kurzy švédštiny. Jak ale ukazují nové statistiky, lekce, které platí tamní daňoví poplatníci, nedokončí ani polovina studentů.

Jak ukazuje statistika švédské Národní agentury pro vzdělávání (Skolverket) jen asi čtyři z deseti studentů dokončí švédskou vládou dotované kurzy švédštiny pro přistěhovalce.

V roce 2015 navštěvovalo jazykové kurzy placené z daní Švédů podle serveru The Local více než 138,000 cizinců, což představuje nárůst o 11 procent ve srovnání s předchozím rokem. Ale jen 37 procent studentů studium absolvovalo až do konce.

Z celkového počtu studentů se už 22 procent rozhodlo studium ukončit úplně, dalších 41 procent se rozhodlo pokračovat ve studiu v průběhu následujícího roku.

Vysvětlení pro poměrně nízký počet absolventů se liší. Maria Ronnová, místopředsedkyně švédského vyučovacího odboru Lärarförbundet, se domnívá, že na vině by mohl být nedostatek kompetentních učitelů. „Pouze pokud jsou lekce hodně kvalitní, jsou studenti vedeni, aby i nadále své kurzy navštěvovali," řekla tiskové agentuře TT.

Ale Sivert Kvarnéus, rektor kurzů švédštiny přistěhovalce (SFI) na jihu Stockholmu řekl, na vině může být také to, že si studenti najdou práci a na kurzy tak nemají čas. „Mnoho z nich si najde brigádu. Někteří se stěhují, protože si najdou práci jinde," myslí si.

„Systém SFI je strukturován tak, aby studenti se mohli vrátit po dlouhé době a navázat na svá studia tam, kde přestali. Mnoho studentů má v zemi rodinné příslušníky a musí se tak starat o své rodiny. Jejich prioritou je najít si práci," dodal.

Ronnová i přesto tvrdí, že velký počet odpadlíků od studia představuje stále značný problém, i když studenti odchází kvůli práci. „Jazyk je klíčem ke společnosti. Samozřejmě, že je dobré, že mnoho studentů, kteří přerušují kurzy, získá práci, ale studenti potřebují jazyk vypilovat na lepší úroveň, než na tu, co se naučí ve své práci," dodala.

Podle zprávy, která byla zveřejněna v květnu, ukázala, že v průměru jsou třeba dva roky k dokončení základního kurzu SFI, za pomalé tempo učení mohou podle dokumentu právě časté přestávky ve studiu.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy