Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechcete migranty? Budete platit, vzkazuje opět EU

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Atény - Evropská unie je připravena zavést sankce proti zemím, které odmítají přijmout migranty. Uvedl to eurokomisař pro migraci a vnitřní věci Dimitris Avramopulos.

EU je podle něj "připravena" uplatnit sankce vůči těm členským státům, které odmítají přijímat uprchlíky na základě schváleného redistribučních systému kvót.

Avramopulos zatím neuved žádnou konkrétní zemi, které by se uvedené sankce mohly týkat. Nespecifikoval ani povahu těchto opatření, informovala agentura AP.

Eurokomisař také odsoudil "populistické a nacionalistické představitele" některých evropských zemí vystupujících proti solidárnímu rozdělování migrantů. Tito politici podle něj podrývají evropskou společnost.

Podle návrhu Evropské komise by měly členské státy zaplatit 250 tisíc eur pokuty za každého nepřijatého uprchlíka, které chce Unie rozdělit na základě migračních kvót.

Eu také žádá daleko ochotnější součinnost zemí při zpětném přebírání těch jejich občanů, kteří v unii nezískali azyl. V případě ochoty spolupracovat by státy jako Nigérie, Mali nebo Etiopie měly mít šanci na výraznější evropskou podporu a těsnější partnerství v řadě oblastí.

Nový přístup má být úzce propojen s unijní rozvojovou a obchodní politikou. Pro spolupracující země by z něj proto měly plynout výhody a naopak také "důsledky" pro ty, které součinnost s EU odmítnou.

Komise chce především dosáhnout toho, aby uprchlíci zůstávali co nejblíže svých domovů a na dlouhou a nebezpečnou cestu do Evropy se vůbec nevydávali. 

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy