reklama

Löfven uvedl, že Švédsko rozhodnutí Velké Británie respektuje, ale upozornil, že jde o rozhodnutí velmi vážné, „zejména pro obyvatele velké Británie, kteří mohli mnohé získat setrváním v EU, ale i pro Evropskou unii".

„Švédsko nyní v EU přijde o důležitého partnera. Často jsme prosazovali společné zájmy, například ohledně obchodu. Velká Británie pro Švédsko zůstane důležitým partnerem i v rámci své nové role mimo EU," uvedl premiér.

Následně zdůraznil, že prioritou švédské vlády bude zajistit dlouhodobou stabilitu pro Švédsko. „Fakt, že Británie opouští EU, bude mít významné důsledky. Ale jsme i nadále přesvědčeni, že je evropská spolupráce důležitá. Nutnost evropské spolupráce nikdy nebyla větší. To pro Švédsko platí obzvláště, protože jsme malá země, která je závislá na exportu."

Podle Löfvena EU pomáhá řešit současné problémy, poskytuje nové pracovní příležitosti a pomáhá rozvoji. Chrání také mír a bezpečnost. „Ale debaty kampaně, které referendu předcházely, by pro Evropu měly sloužit jako budíček. Vyvolaly ostrou polarizaci a znepokojivý nacionalismus. To naznačuje, že spolupráce v rámci EU musí být rozvíjena a zlepšena," vysvětlil dále premiér.

„Musíme být schopni ukázat, že je naše spolupráce skutečně schopna řešit problémy tak, jak to od ní lidé očekávají. Musíme na evropském trhu práce mít spravedlivé podmínky. Problémy klimatu a životního prostředí hranice neznají. A všechny členské státy Evropské unie musí převzít zodpovědnost za uprchlíky, kteří do Evropy prchají," vyzval Löfven.

„Naše spolupráce musí v našich lidech vždy vzbuzovat důvěru. Musíme vybudovat EU pro lidi, lidmi a s lidmi – EU, která lidem pomůže v každodenním životě," dodal.