Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror ve Švédsku: Země uctila památku obětí útoku. Společně to překonáme, vzkazuje premiér

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédsko dnes v poledne minutou ticha uctilo památku obětí teroristického útoku, který byl spáchán v pátek v centru Stockholmu. Z atentátu je podezřelý Uzbek Rakhmat Akilov (39), policie ho zatkla v sobotu.

Ve 12:00 se uskutečnil hlavní ceremoniál v parku naproti stockholmské radnici, na které byly vlajky spuštěny na půl žerdi. Zúčastnil se ho král Carl XVI. Gustaf, královna Silvie a další příslušníci královské rodiny, vláda v čele s premiérem Stefanem Löfvenem, poslanci parlamentu i členové diplomatického sboru.

Minutu ticha ukončila slavnostní fanfára armády, po níž stockholmská primátorka Karin Wanngårdová v proslovu ujistila, že švédská metropole přes zlo, které se v ní odehrálo, zůstane otevřeným a tolerantním městem. "Nikdy před násilím neustoupíme, nenecháme terorismus zvítězit," zdůraznila.

Nepodlehnout teroru pak slíbil i premiér Löfven. "Společně to překonáme," poznamenal mimo jiné rovněž ve vzkazu namířeném rodinám obětí, tedy i do Belgie a do Británie. Mezi čtyřmi mrtvými byli dva Švédové, Belgičan a Brit. "Nejste sami. Myslíme na vás. Celé Švédsko je s vámi," dodal předseda vlády.

Stovky lidí se k uctění památky obětí sešly i na místě tragické události na nákupní třídě Drottninggatan u luxusního obchodního domu Åhléns. Další podobné pietní akce se uskutečnily i jinde v zemi.

Témata:  teroristický útok ve Švédsku král Carl XVI. Gustaf Švédsko Stefan Löfven

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy