Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman kondoloval švédskému králi. Soustrast vyjádřil také Sobotka

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Tiskový odbor Pražského hradu zaslal švédskému králi Carlu XVI. Gustafovi kondolenci. V ní prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou soustrast králi i rodinám obětí útoku ve Stockholmu. Kondolenci svému švédskému protějškovi poslal také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zeman přijal se zármutkem zprávu o dnešním teroristickém útoku v centru Stockholmu, uvedl v kondolenci. „Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast vám i rodinám obětí," prezident.

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o teroristickém útoku v centru Stockholmu, který si vyžádal lidské životy a zanechal za sebou desítky zraněných," uvedl Zeman.

Už odpoledne po návštěvě Středočeského kraje Zeman uvedl, že by ho nepřekvapilo, kdyby stockholmské události byly teroristickým činem. Konstatoval, že připomínají jiné útoky.

Sobotka odsoudil dnešní útok v centru Stockholmu. V kondolenci svému švédskému protějšku Stefanu Löfvenovi napsal, že se nelze nechat vydírat praktikami teroristů. Uvedl také, že byl zprávou o útoku hluboce zasažen.

"Důrazně tento čin odsuzuji a ujišťuji Vás, že v boji proti terorismu stojí Česká republika po Vašem boku," napsal předsedovi švédské vlády. Teroristické činy mají podle něho za cíl zasít strach, paniku a zastrašit svobodný svět. "Nesmíme se nechat vydírat nepřípustnými a zavrženíhodnými praktikami teroristů," uvedl Sobotka.

Útok ve švédské metropoli si podle médií vyžádal nejméně tři oběti. Neznámý a zatím unikající pachatel v centru Stockholmu vjel ukradeným nákladním autem do davu lidí a prorazil průčelí obchodního domu.

Celé znění kondolenčního telegramu

Vaše Veličenstvo,

s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o teroristickém útoku v centru Stockholmu, který si vyžádal lidské životy a zanechal za sebou desítky zraněných.

Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám oběti.

S úctou

Miloš Zemanprezident České republiky

Témata:  teroristický útok ve Švédsku král Carl XVI. Gustaf Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Stefan Löfven

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy