Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snowden kritizuje protiteroristické zákony schválené ruským parlamentem

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Bývalý konzultant amerických špionážních služeb Edward Snowden, kritizoval protiteroristické zákony schválené ruským parlamentem.

Na Twitteru je označil za neospravedlnitelné porušování práv.

Novely zákonů, které Státní duma v pátek schválila, počítají mimo jiné s uložením až doživotního trestu za mezinárodní terorismus, s tresty za veřejné výzvy k násilnému svržení vlády a k útoku na velvyslanectví, jakož i za neoznámení chystaného teroristického činu. Snižují také věk pro trestní odpovědnost za terorismus na 14 let.

K tomu, aby tyto právní předpisy vstoupily v platnost, musí je ještě schválit horní komora parlamentu, Rada federace, a podepsat prezident Vladimir Putin.

"Masový dohled nefunguje. Tento návrh zákona vezme peníze a svobodu všem Rusům, aniž zlepší bezpečnost. Neměl by být podepsán," napsal Snowden na svém twitterovém účtu. "Ruský nový zákon o Velkém bratru je nepoužitelný a neospravedlnitelně porušuje práva...," poznamenal rovněž.

Témata:  Edward Snowden Rusko

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy