Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británii nic nenutí hned zahájit odchod z EU, tvrdí Hammond

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda Londýn nic nenutí k tomu, aby okamžitě aktivoval článek 50 unijní smlouvy, který se týká vystoupení z Evropské unie.

Řekl to dnes v rozhovoru, který poskytl televizi ITV v souvislosti se čtvrtečním referendem, v němž se většina hlasujících Britů vyslovila pro odchod z EU.

"Nic nás nenutí, abychom aktivovali článek 50 v nějaké konkrétní době," uvedl Hammond. "Premiér (David Cameron) jasně řekl, že toto bude rozhodnutí, které učiní nový ministerský předseda po převzetí moci," dodal.

Z řad vedoucích unijních představitelů - jako po sobotní schůzce v Berlíně ministrů zahraničí šesti zakládajících zemí evropských společenství - zazněly po referendu výzvy, aby Británie zahájila jednání o odchodu co nejdříve.

David Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců brexitu v referendu skončí v premiérské funkci k říjnu. Dal přitom najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl teprve až jeho nástupce.

Témata:  Philip Hammond Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy