Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti začali znovu využívat středomořskou trasu. Nikdy nebyla tak vytížená jako nyní

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Jak se očekávalo, po uzavření takzvané balkánské cesty do Evropy se uprchlíci vrátili na trasu mezi Libyí a Itálií. Tudy nyní proudí až čtrnáctkrát více migrantů než z Turecka do Řecka.

Zatímco počet uprchlíků přicházejících na řecké ostrovy se po uzavření dohody Evropské unie s Tureckem prudce snížil, o životu nebezpečnou cestu ze severní Afriky přes Středozemní moře se pokouší stále více běženců.

Zdroj: YouTube

"Pokud budou migrační proudy ze západní Afriky směrem do Libye pokračovat, tak musíme počítat s asi 300.000 lidmi, kteří letos ze západní Afriky uprchnou do severoafrických zemí, a pak budou směřovat dále do Evropy," konstatoval šéf agentury Evropské unie Frontex Fabrice Leggeri, podle něhož stále více uprchlíků vyplouvá i z Egypta.

Středomořskou trasu využívají především lidé, kteří prchají před diktaturou v Eritreji, a také ekonomičtí běženci ze zemí jako jsou Senegal, Gambie, Pobřeží Slonoviny nebo Niger.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy