Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se shodla na tom, že Británie musí nejprve oficiálně oznámit vystoupení

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel – Londýn musí svůj odchod oficiálně oznámit, až poté je možné vyjednávat o vystoupení Velké Británie z EU . Shodla se na tom většina z 27 zemí skupiny. Otázka změny názoru na je pak prý v rukou Londýna, nikoli Bruselu.

Informoval o tom dnes předseda europarlamentu Martin Schulz, který se zástupci osmadvacítky jednal na začátku dnešního unijního summitu. Atmosféra na schůzce byla podle něj jiná, než tomu bylo v předchozích případech.

Dopoledne jednal o brexitu také Evropský parlament, který následně přijal nezávaznou rezoluci vyzývající Británii k rychlému zahájení jednání o odchodu z unie. „V parlamentu jsem cítil smutek, mnozí poslanci opravdu litují toho, co se stalo," uvedl Schulz.

Odlišná atmosféra prý panovala i na samotné schůzce šéfů států a vlád, která v Bruselu začala dnes odpoledne. Měl rovněž pocit, že mezi státníky panuje shoda, že je třeba zahájit fundamentální debatu o budoucnosti Evropy.

Pokud jde o oficiální spuštění procedury britského odchodu z EU, „pochopili jsme, že britská vláda potřebuje několik týdnů, aby analyzovala, co se stalo," uvedl Schulz. Varoval ale, že dlouhé čekání bude znamenat prodlužování nejistoty.

Témata:  Martin Schulz Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.