Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotsko má v plánu jednat s EU, Británii se to vůbec nelíbí

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Edinburgh – Odchod Velké Británie z Evropské unie by byl proti vůli skotského lidu. První ministryně Skotska (premiérka) Nicola Sturgeonová proto chce bránit postavení Skotska v unii. Chce, aby Skotové měli i nadále přístup k jednotnému evropskému trhu.

Sturgeonová chce bránit místo, které má Skotsko v Evropské unii. Vystoupila proto dnes ve skotském parlamentu, kde vyjádřila odhodlání jednat se zástupci EU přímo a obejít tak odcházející britskou vládu.

Kritizovala také záměr britského premiéra Davida Camerona ponechat řešení situace, respektive podání oficiální žádosti o odchod z EU, až na svého nástupce. Podle ní nelze čekat tři měsíce než bude vybrán Cameronův nástupce.

Už ve středu zamíří do Bruselu, kde chce o postoji Skotska k britskému odchodu z EU jednat přímo s Evropskou komisí a hájit tak skotské zájmy. Sturgeonová také řekla, že je v přímém kontaktu s představiteli jednotlivých zemí EU. V Bruselu se setká mimo jiné s šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Naopak schůzku s ní odmítl předseda Evropské rady Donald Tusk kvůli tomu, jak je situace mezi EU a Británií nyní „delikátní".

Většina Britů se vyslovila proti setrvání země v EU, skotští voliči však dali jasně najevo, že si brexit nepřejí. „Jsem odhodlána, plně odhodlána zachovat vztah a místo Skotska v EU," řekla Sturgeonová před skotskými poslanci. „Musíme nyní podniknout veškeré potřebné kroky k tomu, abychom zajistili, že vůle skotského lidu ohledně EU bude respektována," dodala.

V nynější chvíli však prý politička nežádá o nové referendum o nezávislosti Skotska na Británii. V roce 2014 se Skotové vyjádřili pro setrvání v Británii.

Témata:  Brexit Nicola Sturgeonová Skotsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy