Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpor proti brexitu v Londýně: Demonstrovaly tisíce lidí

Několik tisíc lidí demonstrovalo v Londýně proti brexitu
Několik tisíc lidí demonstrovalo v Londýně proti brexitu
Foto: ČTK/Profimedia

Londýn - Několik tisíc lidí demonstrovalo dnes v centru Londýna proti britskému odchodu z Evropské unie.

Manifestace svolaná na internetové sociální síti se uskutečnila navzdory jejímu pozdějšímu odvolání z bezpečnostních důvodů. Účast totiž rychle přislíbily desítky tisíc zájemců.

Podle agentury Reuters se asi tisíc lidí sešlo na tradičním shromaždišti na Trafalgarském náměstí, mnozí další protestovali před budovou britského parlamentu.

"Jsme s Evropou, nechceme rozchod," řekl 22letý Tom Stoker z Walesu, podle kterého hlasování v referendu neodráželo postoj celé země. Na demonstraci šel, protože chtěl, aby jeho hlas byl vyslyšen.

Převážně mladí demonstranti netajili pocity zklamání a zrady z referenda, ve kterém mnoho lidí středního věku a seniorů naopak hlasovalo pro odchod z EU.

Podle statistik ale vše nezáviselo jen na rozhodnutí starší generace: z lidí v nejmladší věkové kategorii do 25 let jich nešlo k referendu v Británii skoro 60 procent a i z obyvatel ve věku kolem 30 let šel hlasovat pouze každý druhý.

"Je to jako nejhorší rozchod, jako když jsem se rozešla s přítelem, když mi bylo 16. Je to tragédie, že to došlo až sem," řekla další účastnice demonstrace Carmel Dannová.

Předmětem největšího hněvu demonstrantů se stal jeden z vůdců kampaně za opuštění EU a bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Na jednom z mnoha amatérsky vyrobených plakátů byla fotka Johnsona se slovy: "Toto je skutečná hrozba".

Třiačtyřicetiletý Edward Till z Londýna vyslovil názor, že referendum se nikdy konat nemělo. "Jsme parlamentní demokracie, nikoli přímá demokracie," řekl.

Témata:  Brexit demonstrace ve Velké Británii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy