reklama

Ačkoliv Velká Británie odhlasovala odchod z Evropské unie, Skotsko bylo jednohlasně pro setrvání v EU. Znovu se tak rozpoutaly debaty o uspořádání druhého referenda Skotska o nezávislosti – první se konalo v roce 2014.

Nicola Sturgeonová, ministryně pro Skotsko, se nyní snaží v Bruselu vyjednat Skotsku podmínky pro udržení vzájemného vztahu. Podle průzkumů dvou skotských deníku Daily Record a Sunday Post by ale měla většinovou podporu i v případě referenda – podle jednoho průzkumu by na skotskou samostatnost kývlo 54 % Skotů, podle druhého dokonce 59 % Skotů.

Deník The Guardian ale upozorňuje, že si pozornost zaslouží také fakt, že deník Daily Record byl v minulosti zarytě pro udržení jednoty, nyní ale krom průzkumu ve svém úvodníku napsal jednoznačně pro osamostatnění Skotska. Důvodem by mělo být právě britské rozhodnutí EU opustit.

Podobný je pak i případ Sunday Post, který v roce 2014 se skotským odtržením nesouhlasil, nyní ale dal tomuto průzkumu velký prostor, ačkoliv dopadl ve prospěch skotské samostatnosti.

Deník The Guardian ale podotýká, že může jít v případě obou průzkumů spíše o jistou automatickou reakci na brexit,která by mohla s časem oslabit. Sturgeonová by tak podle něj potřebovala podporu i dalších skotských deníků.