Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté v Berlíně chtěli předhodit uprchlíky tygrům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Berlín - Německé Centrum pro politickou krásu (Zentrum für Politische Schönheit) na sebe upozornilo další politickou provokací. Aktivisté chtěli předhodit uprchlíky čtveřici tygrů, kteří se téměř dva týdny proháněli klecí v centru Berlína.

I když se jim to nakonec nepovedlo a sporná akce skončila bez krveprolití, dokázali upoutat pozornost na jeden z problémů, kterým čelí uprchlíci, kteří se chtějí dostat do Evropy.

Zdroj: YouTube

Cílem aktivistů bylo přinutit vládu ke zrušení části pobytového zákona, který stanoví, že přepravní společnosti nesmí na palubu dopravního prostředku směřujícího do Evropské unie vzít nikoho bez platného víza.

Právě toto opatření podle aktivistů vede k tomu, že stovky tisíc uprchlíků riskují své životy, plaví se do Evropy na vratkých člunech a ještě za to platí tisíce dolarů překupníkům místo toho, aby si za několik stovek dolarů prostě pořídili letenku.

Centrum pro politickou krásu považuje postup Německa i dalších zemí Evropské unie za brutální hru s osudy uprchlíků, která připomíná hry v antickém Římě, a proto v turistickém centru Berlína vedle Humboldtovy univerzity vystavělo novodobou arénu, které dominoval nápis: "Žrát uprchlíky - nouze a hry". Do klece obehnané z větší části dřevěnou překližkou měli skrze skleněnou část možnost pohlédnout všichni kolemjdoucí.

Uvnitř se po necelé dva týdny nacházela čtveřice tygrů, která symbolizovala některé evropské země a jejich postoj k migrační krizi. Byl mezi nimi německý tygr Otto, rakouský Franz Joseph, maďarská Aranka nebo makedonský Niko. K oblíbené stravě Franze Josepha přitom prý patřila svoboda, u Aranky to byla ženevská konvence týkající se uprchlíků a u Nika zase lidská důstojnost.

Témata:  uprchlíci Německo zvířata

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy