Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU selhala, migrační krize nás zničí. Rakousko ostrými slovy nešetří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Přestože Evropskou unií hýbe téma britského odchodu, rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz poukázal na problém, který skupina řeší už dlouhé měsíce. Opět obrátil pozornost k migrační krizi.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz varoval, že by migrační krize mohla definitivně rozbít Evropskou unii. Dodal, že migrační politika EU je jedno velké "dramatické selhání".

V rozhovoru pro německý list Die Welt řekl, že se uprchlická krize stala emocionální záležitostí a že sehrála rozhodující roli při ovlivnění výsledku britského referenda. Varoval, že ostatní země se mohou rozhodnout, že budou následovat britskou příklad.

Řekl, že Rakousko také „očekává více Evropy" a že otázka, jak zvládat pokračující příliv uprchlíků a migrantů, je „vysoko na pořadu jednání". Země prý chce odpovědi na to, jak řešit evropské problémy.

Zároveň hájil uprchlickou politiku Rakouska. „Rád bych viděl ze strany Německa více pochopení pro náš postoj, zejména když Německo nemá žádné problémy s kontrolami na rakousko-německých hranicích," uvedl politik.

Zopakoval požadavek týkající se migrantů, kteří mají být zachyceni před tím, než dorazí na lodi. „Pokud se někdo pokusí přijít nelegálně do Evropy, musí být zastaven na vnějších hranicích EU a vrátit se do tranzitní země nebo země původu - v opačném případě Evropa nepřímo podporuje převaděče a ještě více lidí se utopí," varoval.

Začátkem tohoto měsíce byl Kurz ostře kritizován, když naznačil, že by Evropská unie měla následovat australský příklad a držet žadatele o azyl na ostrovech, místo aby jim umožnila přímý přístup na kontinent. Tento krok by podle něj odradil přistěhovalce, aby vyráželi na často až příliš nebezpečnou cestu do Evropa.

Témata:  uprchlíci EU Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy