Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lukašenko vybízí ke zlepšení vztahů mezi Běloruskem a EU

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Foto: kremlin.ru

Minsk - Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes jednal v Minsku s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Ten vyzval k dalšímu zlepšení vztahů mezi Evropskou unií a Běloruskem.

Lukašenka kvůli potlačování opozice a občanských svobod svého času šéfka americké diplomacie označila za posledního diktátora v Evropě. Po potlačení opozičních demonstrací Evropská unie přijala proti režimu v Minsku sankce. Většinu z nich ale po propuštění politických vězňů zrušila. Lukašenko se dostal z izolace i díky své roli během rusko-ukrajinského konfliktu při zprostředkování mírových rozhovorů mezi znepřátelenými stranami.

"Nikdy jsem nepovažoval Československo, ani Česko či Slovensko za cizí stát," prohlásil dnes Lukašenko. Připustil ale, že vztahy mezi Prahou a Minskem nebývaly bez chmur na obzoru.

"Tuto situaci se podařilo překonat a současnost charakterizují dobré vztahy," dodal Lukašenko a podle státní agentury zvláště ocenil důležitou roli Česka v evropské politice. Zaorálek na oplátku uvedl, že nastal čas otevřít novou kapitolu ve vzájemných vztazích.

Témata:  Alexandr Lukašenko Lubomír Zaorálek Bělorusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.