reklama

Vztahy narušilo v poslední době několik událostí. Nejvýznamnější z nich byla z tureckého pohledu rezoluce o genocidě Arménů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poté tvrdě napadl německé poslance s tureckými kořeny, kteří pro rezoluci hlasovali. To vzbudilo poměrně ostrou reakci mezi berlínskými politiky. Vztahy - kterým neprospělo ani televizní vystoupení německého komika Jana Böhmermanna, v němž Erdogana zesměšnil - se k normálu zatím nevrátily.

"Jsem přesvědčen, že německo-turecké vztahy za posledních dvacet let nikdy nebyly tak špatné jako v poslední době," řekl dnes ČTK v Berlíně Brakel, který se Turecku dlouhodobě věnuje.

Zároveň ale upozornil, že je velký rozdíl mezi tím, co se odehrává na očích veřejnosti a voličů a tím, co se děje za oponou. "Je to tak trochu paradox: na jedné straně ostrá rétorika, ale zároveň obě strany vědí, že jsou na sebe odkázané," je přesvědčen odborník, podle kterého vše odstartovala přehnaná reakce Ankary na arménskou rezoluci.

Za ostrým chováním Turecka v současném sporu vidí ale také léta vlády vedené konzervativní unií (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové, která dávala poměrně jasně najevo, že příliš nestojí o členství Turecka v Evropské unii.

To, že se spolu oba státy snaží na pracovní úrovni vycházet, je podle Brakela vidět i na sporech kolem německých vojáků, kteří působí v Turecku. Ankara totiž nedávno zakázala návštěvu letecké základny Inçirlik státnímu tajemníkovi německého ministerstva obrany, ale pak se pro návštěvu rozhodla sama šéfka resortu Ursula von der Leyenová, a proti ní už Turci nic nenamítali. "To by byl skutečně obrovský skandál, kdyby jí v tom zabránili, ale to samozřejmě neudělají," míní Brakel, podle něhož Ankara zná hranice, za které jít nechce.

Německý expert se také domnívá, že nakonec vůbec nemusí dojít na slibovaný balíček dalších protiněmeckých opatření. Úvahy o něm by prý mohly po skončení posvátného měsíce ramadánu vyznět do ztracena.

Rovněž Erdoganova slova, že do Evropy znovu vpustí běžence, pokud nedostanou Turci bezvízový styk s unií, považuje za výhrůžku, kterou turecký prezident nenaplní.