Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se čím dál tím více vzdaluje EU. Ztělesňuje to, čeho se Evropa bojí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara/Londýn – Britské referendum a kampaň k němu již skončily, ale celá událost má stále politické dozvuky. Jak uvádí server Al-Monitor, kvůli způsobu, jakým bylo v kampani za odchod z EU použito Turecko, se tato země myšlenkám na vstup do EU dále vzdaluje.

Jak server připomíná, měsíc před hlasováním učinila kampaň za brexit z Turecka své hlavní téma. Vyobrazovala ho podle něj zejména v souvislosti s uprchlickou krizí, která je pro Evropu hrozbou.

„Jelikož je porodnost v Turecku vysoká, můžeme očekávat, že se k britské populaci přidá další milion lidí jen z Turecka, a to během osmi let,“ varovala například kampaň za brexit. Vyhrožovala také, že „kvůli volnému pohybu osob v EU nebude vláda schopná zabránit tureckým zločincům ve vstupu do země“.

V reakci na to se David Cameron snažil uklidnit situaci a prohlásil, že se Turecko „současným tempem stane členem EU asi tak v roce 3 000“.

Server vysvětluje, že ačkoliv Turecko včera zahájilo další krok v jednání o vstupu do EU, jak bylo domluveno v rámci dohody o uprchlících, neznamená to, že by se Turecko reálně vstupu do EU nějak blížilo.

Turecká reputace je podle něj nyní horší než kdy dříve. „Turecko je v tomto kontextu ve velmi nepříjemné pozici, protože je ztělesněním tří největších evropských obav: islámu, imigrace a problémů způsobených zvětšováním unie,“ vysvětluje server a dodává, že Turecko navíc v Británii ztratí spojence v EU.

Témata:  Turecko EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy