Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebojíme se vašich triků, řekl nový vůdce Talibanu a vyzval USA k ukončení okupace

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Mulla Hajbatulláh Achúndzáda se stal novým vůdce Talibanu 25. května a teprve dnes přišel s prvním veřejným prohlášením. Vyzval v něm Američany, aby ukončili "okupaci" Afghánistánu.

Písemné vyjádření zaslané redakcím přišlo krátce před závěrem muslimského svátku ramadán. Taliban pravidelně vydává prohlášení u příležitosti velkých muslimských svátků.

"Připusťte skutečnost a zbytečně nepoužívejte vaši sílu a neukazujte vaše svaly. Raději ukončete okupaci. Náš vzkaz Američanům a jejich spojencům je následující: afghánští muslimové se nebojí vaší síly ani vašich triků. Považují mučednictví v boji proti vám za cíl svého života. Nečelíte skupině či frakci, ale národu. Nevyhrajete," napsal podle AFP lídr Talibanu.

Asi padesátiletý Achúndzáda pokračuje se svými muži v tradiční "jarní ofenzívě", kterou jeho předchůdce vyhlásil v polovině dubna. Taliban zvýšil počet operací ve východním Afghánistánu a přihlásil se k několika atentátům v Kábulu. Při posledním z nich ve čtvrtek přišlo o život 32 policistů.

Předchůdce Achúndzády mulla Muhammad Mansúr zahynul 21. května při americkém útoku na pákistánské hranici s Afghánistánem.

Témata:  Tálibán USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy