Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Žena svým zpěvem dokáže uspat slony

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Bangkok - V Thajsku v horách Chaing Mai se nachází klidné místo pro slony, které pro ně slouží k odpočinku a ke spokojenému dožití. Stará se o ně ošetřovatelka, která je dokáže svým zpěvem ukonejšit.

Snad každé dítě miluje ukolébavky. Tento druh uspávání nefunguje jen u lidí - ošetřovatelka tyto obrovská zvířata svým zpěvem okamžitě uspí. Zakladatelka thajské záchranné stanice slonů, dvaapadesátiletá Sangduen Chailertová přezdívaná Lek, pracuje se slony od roku 1996. V Thajsku jsou využíváni jako dopravní prostředek pro turisty, jsou prodáváni do cirkusů, nebo na jinou práci. Často se tak stává, že stráví na nohou celé hodiny.

Ošetřovatelka zpívání vyzkoušela poprvé před šesti lety u těžce zvladatelného slůněte, které se do záchranné stanice dostalo poté, co bylo terčem pytláků. Zraněné a vyplašené mládě bylo nutné uklidnit, aby se k němu ošetřovatelé mohli vůbec přiblížit. A právě tiché zpívání slůně uklidnilo a uspalo.

Odvážná žena, která údajně zvířatům zasvětila život, začala pak uspávání slonů praktikovat i na dalších zachráněných zvířatech a fungovalo to. Láskyplné péče se ve stanici dostává až 70 chobotnatcům, z nichž jsou až 4 mláďátka.

Mládě slona váží po narození okolo 91 kg, dospělý slon až 5,5 tuny. Malé slůně si i přes svou váhu lehne do klína ošetřovatelky a užívá si příjemnou relaxaci.

Témata:  sloni Thajsko zajímavosti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy