Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel se dostává pod tlak: Německý ministr vyhrožuje, že vlády převezmou iniciativu

Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Po brexitu se stále víc hovoří o reformě Evropské unie a pozornost se obrací především na činnost, respektive nečinnost Evropské komise. Nejnověji se značně kriticky na adresu Bruselu vyjádřil německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

"Pokud nebude (Evropská) komise spolupracovat, pak se věci ujmeme sami a problémy zkrátka vyřešíme na úrovni vlád," uvedl Schäuble v dnešním rozhovoru pro list Die Welt am Sonntag. "Pokud se od počátku nezapojí všech 27 zemí, pak jich začne zkrátka několik málo z nich," dodal.

Že by chtěl Evropskou komisi pod vedením předsedy Jeana-Claudea Junckera oslabit ale německý ministr financí popřel: "Říkám jen tolik: Musí, my musíme být pragmatičtější a rychlejší."

Podle Schäubleho nedává smysl, aby EU na brexit reagovala tím, že vrátí co nejvíce pravomocí členským státům. "To problémy nevyřeší," řekl. "Nemůžeme se teď zabývat složitými změnami smluv, které lze přijmout jen jednomyslně," dodal ministr.

Evropská unie nyní musí urychleně vyřešit některé zásadní problémy, aby tak znovu získala důvěru svých občanů, řekl dále Schäuble z CDU kancléřky Angely Merkelové.

Podle něj nyní není "ten správný okamžik, abychom pracovali na prohloubení eurozóny". Kromě migrační krize jsou největšími výzvami, které před EU stojí, hlavně snížení nezaměstnanosti mladých lidí, vytvoření evropského cloudu či energetické unie.

Témata:  Wolfgang Schäuble EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy