Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie vtrhla do kostela, kde se ukrývali migranti. Ochránci lidských práv zuří +VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Rejkjavík – Islandská policie ve středu v noci tvrdě zasáhla proti migrantům, kteří se pokusili ukrýt v jednom z kostelů v islandské metropoli. Ti teď čelí hrozbě deportace do jejich rodného a válkou zničeného Iráku. Zprávu přinesl server The Express.

Policie do kostela doslova vtrhla ve středu ve 4 hodiny ráno. Uprostřed noci byli dva migranti, kteří tam hledali „náboženský azyl" vyvlečeni ven v poutech. Část akce přitom byla zachycena na video, které se později objevilo na internetu.

Muži, kteří byli jmenováni jako Ali a Majeh. už byli na základě platných dohod deportování z Islandu do Norska. Scéna ovšem velmi znepokojila ochránce lidských práv, kteří teď nešetří kritikou. Zásah totiž proběhl i přes protesty aktivistů, kteří se zatčení migrantů pokusili aktivně zabránit.

Kristin Þórunn Tómasdóttirová, vikářka kostela, kde k razii došlo, netajila znepokojení nad tím, že policie porušila dlouho uznávané tradice týkající se zásahů na církevních pozemcích. Věřila totiž, že tím, že žadatele udrží na svaté půdě, zabrání jejich blížící se deportaci.

Migranti byli násilně odtaženi z prostoru oltáře přes kostelní loď až ven před svatostánek. Asi třicet lidí se je přitom podařilo chránit tak, že je obklopili. Jeden z žadatelů o azyl se po zabdržení v policejním autě rozplakal.

Skupina zabývající se ochranou práv žadatelů o azyl od té doby na sociálních sítích zveřejnila fotografie z celé akce. „Přišla policie, vysvětlili jsme, proč tam jsme. Oni vysvětlili, že mají pokyny, kterých se musí držet a že je nic nezmění," popisuje zásah vikářka. „Pak byli žadatelé o azyl odtaženi přes kostel," dodala. Ona i její farnost přitom poukazují, že Island deportuje běžence „jako na běžícím pásu".

Kostel Laugarnes ležící v hlavním městě Islandu chtěl vyzkoušet, zda policie bude respektovat tradici o církevní svatyni. Tomasdottirová také dodala, že Norsko, kam byli muži posláni, pravidelně uprchlíky vrací zpět do jižních částí Iráku, které považuje za „bezpečné". „Ale je docela snadné prokázat, že to není pravda," myslí si.

Island, který má jen asi 320 tisíc obyvatel, už za dobu trvání migrační krize přijal několik desítek migrantů. Vikářka dodala, že i přes problémy, by církev žadatelům o azyl opět nabídla pomoc.

Gunnar Dofri Olafsson, právník pracující pro Červený kříž uvedl, že deportace dvou mužů byla krutá a a zbytečná. „To je opravdu dobrý příklad, kdy je dublinské nařízení aplikováno nemilosrdným způsobem. Čísla ukazují, že Norové neváhají poslat lidi z Norska do jižního Iráku. Mají velmi přísnou politiku - například na sociálních sítích aktivně odrazují lidi od podávání žádostí o azyl v Norsku," připomněl.

Co vyvolalo policejní zásah a urychlenou deportaci mužů, podle serveru není jasné.

Témata:  uprchlíci Island Norsko

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy