Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před americkým konzulátem se odpálil sebevražedný útočník

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Před americkým konzulátem v saúdskoarabském městě Džidda se v pondělí brzy ráno odpálil sebevražedný atentátník. Při výbuchu byli zraněni dva lidé, zemřel pouze útočník.

K zodpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil. Podle úřadů zaparkoval útočník své auto před nemocnicí naproti konzulátu. Dva pracovníci bezpečnostní služby považovali jeho chování za podezřelé, a proto zamířili k němu. Když se přiblížili k vozidlu, atentátník odpálil výbušniny, které měl ukryté ve vestě.

Exploze útočníka zabila a oba strážce lehce zranila, poničila také auta na parkovišti před nemocnicí. Na místě se pak podle svědků ozvaly další tři výbuchy, podle policie to ale byly kontrolované exploze, které provedli pyrotechnici.

Americká diplomacie sdělila agentuře Reuters, že při výbuchu nepřišel k úhoně žádný ze zaměstnanců konzulátu. Americká ambasáda v Saúdské Arábii ve spojení s útokem vydala varování, ve kterém své občany nabádá ke zvýšené opatrnosti. Ambasáda také v prohlášení vyzývá své občany, aby zvážili cestu do Saúdské Arábie a omezili nedůležité cestování do země.

V prosinci 2004 se americký konzulát v Džiddě stal terčem teroristického útoku. Pět atentátníků se pokusilo proniknout do budovy konzulátu, při přestřelce s ochrankou čtyři z nich zahynuli a o život přišlo také pět zahraničních pracovníků amerického úřadu.

Témata:  terorismus v Saúdské Arábii Saúdská Arábie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy