Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Saúdské Arábii zatkli 46 členů radikální buňky, mají na svědomí útok na mešitu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - V přístavu Džidda na západě Saúdské Arábie bylo zatčeno 46 členů radikální buňky, která je dle policie zodpovědná za loňský atentát u mešity v Medíně.

K mešitě, která patří mezi nejsvětější místa islámu, protože se tam nachází hrob proroka Mohameda, přišel loni v červenci sebevražedný útočník. Při explozi pásu s výbušninami kromě atentátníka zemřeli čtyři policisté.

K útoku se nikdo nepřihlásil, podezření ale padlo na Islámský stát (IS), který spáchal v Saúdské Arábii podle tamních úřadů od poloviny roku 2014 několik útoků. Vyžádaly si desítky obětí, většinou z řad šíitské menšiny.

Saúdská Arábie má asi 25 milionů obyvatel, mezi nimiž převažují sunnité. Šíitský islám vyznávají zhruba dva miliony obyvatel.

Bezpečnostní situace v Saúdské Arábii vyžaduje zvýšenou úroveň opatrnosti. MZV ČR varuje před cestami do 10 km od hranice s Jemenskou republikou. Do oblasti mezi 10 a 80 km od hranice doporučuje cestovat jen ve zcela nezbytných případech. Jižní saúdské provincie Džizán, Asír a Nadžrán jsou z jemenské strany pravidelně odstřelovány.

Zvýšenou opatrnost je potřeba věnovat při cestách mimo velká města, v oblastech obývaných šíitskou menšinou (oblasti v okolí města Dammam jako Qatif, Awwamiyah, Saihat) či konzervativnější částí obyvatelstva (Qassim, Buraidah) a při oblíbených návštěvách pouště (z důvodu neznalosti specifického přírodního prostředí). Je rovněž žádoucí vyhýbat se jakýmkoli demonstracím nebo místům srocení lidí.

Témata:  Saúdská Arábie terorismus v Saúdské Arábii Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy