Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlídku vojáků v Saúdské Arábii napadl IS, zemřel jeden člověk

Humvee Saudi Arabian Army
Humvee Saudi Arabian Army
Foto: army.mil

Rijád - Saúdská Arábie zažila v posledních letech několik teroristických útoků, které úřady přičítají hnutí Islámský stát (IS). Při nejnovějším incidentu, který se udál v neděli, byla zasažena hlídka vojáků. MZV ČR vydalo varování pro turisty mířící do Saúdské Arábie.

Exploze výbušného zařízení na východě Saúdské Arábie v provincii Katíf zasáhla hlídku vojáků a jednoho příslušníka bezpečnostních sil zabila. Další dva vojáci byli zraněni. Saúdskoarabské ministerstvo vnitra označilo incident za terorismus.

Oběťmi atentátů v Saúdské Arábii jsou většinou lidé z řad šíitské menšiny či bezpečnostních složek. Například loni v červenci sebevražedný atentátník u mešity v posvátné Medíně zabil čtyři policisty.

Saúdská Arábie má asi 25 milionů obyvatel, mezi nimiž převažují sunnité. Šíitský islám vyznávají zhruba dva miliony obyvatel.

Stav bezpečnosti v Saúdské Arábii ovlivňují konflikty v sousedních zemích (Jemenu a Iráku) a dále napojení místních teroristických skupin na Islámský stát (DAEŠ) či Al-Káidu Arabského poloostrova (AQAP).

MZV ČR varuje před cestami do 10 km od hranice s Jemenskou republikou. Do oblasti mezi 10 a 80 km od hranice doporučuje cestovat jen ve zcela nezbytných případech. Jižní saúdské provincie Džizán, Asír a Nadžrán jsou z jemenské strany pravidelně odstřelovány. Balistické rakety v držení jemenských povstaleckých sil však mohou ohrozit i vzdálenější oblasti v saúdském vnitrozemí, včetně provincií Mekka a Rijád.

Zvýšenou opatrnost je potřeba věnovat při cestách mimo velká města, v oblastech obývaných šíitskou menšinou (oblasti v okolí města Dammam jako Qatif, Awwamiyah, Saihat) či konzervativnější částí obyvatelstva (Qassim, Buraidah) a při oblíbených návštěvách pouště (z důvodu neznalosti specifického přírodního prostředí). Je rovněž žádoucí vyhýbat se jakýmkoli demonstracím nebo místům srocení lidí.

Témata:  terorismus v Saúdské Arábii Saúdská Arábie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy