Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na mešitu v Medíně zaútočil Pákistánec. Írán se tvrdě pustil do teroristů, neexistuje u nich meze

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Rijád - Během pondělka došlo na území Saúdské Arábie ke třem teroristickým útokům. První dva sebevražedné útoky se obešly bez obětí kromě samotných islamistů, při třetím útoku v Medíně zemřeli čtyři lidé a další osoba byla zraněna. Pachatelem posledně jmenovaného atentátu je Pákistánec, který do země přišel před 12 lety a pracoval jako řidič.

Mešita v Medíně na západě země patří mezi nejsvětější místa islámu, protože se tam nachází hrob proroka Mohameda. Atentát dnes odsoudil Írán. "Teroristé už neznají žádné meze. Sunnité, šíité, všichni budou nadále oběťmi, pokud se nesjednotíme," uvedl na twitteru íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Atentát se stal na parkovišti nedaleko mešity. V okolí se v době útoku pohybovalo mnoho poutníků, kteří se tam modlili. Útočník podle ministerstva odpálil bombu ve chvíli, kdy si bezpečnostní pracovníci všimli jeho podezřelého chování a on tušil, že jej odhalili.

Kromě Medíny útočili v pondělí sebevražední atentátníci také u šíitské mešity ve městě Katíf a před americkým konzulátem ve městě Džidda.

Témata:  terorismus v Saúdské Arábii Saúdská Arábie Írán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy