Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové v Británii mají těžké časy, lidé na ně útočí. Musí rušit oslavy konce ramadánu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Southampton – Konec muslimského postního měsíce ramadán se blíží. Závěr půstu vyznavači islámu oslavují svátkem  Íd al-fitr, tedy svátkem přerušení půstu. Ten měli muslimové z britského města Southampton v plánu oslavit na akci v tamním parku. Kvůli obavám z rasistických útoků ale nakonec muslimové celou akci zrušili.

Oslavu pořádala Bangladéšská kulturní akademie, Kvůli plánům krajně pravicových skupin, které ohlásily, že do města také přijedou, byla akce zrušena. Podle muslimů jde o dozvuky brexitu a s ním spojené zvýšené vlny nenávisti vůči přistěhovalcům. Pořadatelé se totiž obávali eskalace již tak značně zvýšeného napětí.

Na akci měly přijít asi dva tisíce lidí, její zrušení je ale podle muslimu „pro dobro všech komunit". Na stejný den jako oslava byla totiž na místo svolána další velká protipřistěhovalecká a protimuslimská demonstrace. Organizátoři protestu přitom zvou další lidi na „oslavu brexitu a konce masové migrace".

„My, Britská bangladéšská kulturní akademie, jsme se spolu s dalšími organizacemi rozhodly – pro dobro všech komunit ve městě – že by bylo nejlepší obrovské shromáždění v městském parku zrušit," uvedli organizátoři oslav. Skupiny ale zároveň doufají, že budou mít možnost v průběhu roku naplánovat jiné akce.

„Jsme si jisti, že do září se situace uklidní a my budeme moci naše činnosti vykonávat v klidu, takže budeme moci pokračovat v našich běžných životech a komunitních aktivitách bez přerušení. Všichni bychom měli přispět a udělat vše, co je v našich silách, aby naše město a komunity byly bezpečné," uvedli muslimové.

List Daily Mail v té souvislosti připomíná, že země po referendu o vystoupení z Evropské unie zaznamenala nárůst rasově motivovaných trestných činů z nenávisti o 57 procent. Nahlášeny byly desítky incidentů.

Útoku mučela čelit například muslimská umělkyně, kterou neznámý pachatel napadl páčidlem kvůli jejímu exponátu, jehož součástí byla burka. „Vrať se do Saudské Arábie," křičel útočník na Yasmeenu Sabriovou, která ve středu večer předváděla svá díla a které ve skutečnosti pochází z Jordánska. Její exponát nazvaný „Mílová procházka v závoji" byla její magisterskou prací, díky který si mohli lidé vyzkoušet, jaké to je na sobě mít burku. Paradoxní je, že umělkyně žije v Londýně osm let a v běžném životě burku nenosí. „Přišla nějaká dáma a začala mě urážet. Říkala mi, že nepatřím do Anglie. Křičela: Arabové sem nepatří," vzpomíná umělkyně.

Útočník napadl také muslimského účetního Adila Jamila (23), který stál v koloně se svým BMW.  V tu chvíli jej napadl muž s kovovou tyčí a rozbil mu čelní sklo. Poté měl stejný útočník napadnout ještě somálského taxikáře. 

Témata:  muslimové Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. května 2024 15:03

Atentátník na Fica míří do vazby. U soudu platila přísná bezpečnostní opatření

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy