Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo může za uprchlickou krizi? Analytici přišli na něco zajímavého

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Amsterdam – Migrační krize již do Evropy přivedla obrovské množství lidí. Analytická skupina a think tank Transnational Institute ale nyní ve své zprávě varuje, že společnosti, které Evropě poskytují bezpečnostní infrastrukturu proti migrantům, zároveň prodávají zbraně do zemí, ze kterých lidé do Evropy prchají. Informoval o tom server The Wire.

Uprchlíci v Evropě

Jak server připomíná, uprchlíci prchají zejména z oblasti Blízkého a Středního východu a Severní Afriky, kde je z jejich domovských zemí vyhání občanské války, teroristé a špatná ekonomická situace.

Upozorňuje také na novou zprávu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle které minulý rok čítal počet uprchlíků 21,3 milionů lidí, kteří prchají zejména před boji v Sýrii, Afghánistánu, Burundi a Jižním Súdánu. Jejich cílem je většinou Libanon, Jordánsko a Turecko, odkud někteří pokračují dále do Evropy.

Ta přitom čím dál tím více uzavírá své hranice. Neexistuje jednotný názor na to, jak by s uprchlíky mělo být nakládáno, rostou protiimigrační nálady, a jak zpráva Transnational Institute dále upozorňuje, mnoho uprchlíků tak končí na hranicích nebo v detenčních táborech, kde panují tvrdé podmínky.

Společnosti, kteří na uprchlících profitují

V souvislosti s tím zpráva varuje, že se jednomu sektoru díky uprchlické krizi velmi daří. Jde o vojenské a bezpečnostní společnosti, které evropským státům zajišťují základní bezpečnostní infrastrukturu.

Tato zpráva, která nese název „Pohraniční války: Prodejci zbraní, kteří profitují z evropské uprchlické tragédie“, varuje, že tyto společnosti „aktivně podporují rostoucí zabezpečování evropských hranic a jsou k tomu ochotny poskytnout ještě více drakonické technologie“.

Zpráva dále upozorňuje, že mezi těmi společnostmi, které na zabezpečování evropských hranic vydělávají, jsou i někteří z „největších dealerů zbraní do oblasti Blízkého a Středního východu a Severní Afriky“. Podporují tak konflikty, které z těchto zemí uprchlíky vyhánějí, a sami tak přispívají k dalšímu prohlubování uprchlické krize.

„Společnosti, které pomohly krizi způsobit, nyní profitují ze ‚zabezpečování‘ evropských hranic,“ varuje autor studie Mark Akkerman.

Skončí podpora konfliktů?

Evropa na militarizovanou odpověď na uprchlickou krizi vydává stále větší množství peněz. V roce mělo jít asi o 15 miliard euro a do roku 2022 by roční výdaje mohly podle zprávy stoupnout až na 29 miliard euro.

Zároveň ale roste také prodej zbraní do regionů, ze kterých uprchlíci prchají – v obdobích mezi lety 2006-2011 a 2011-2015 došlo ke zvýšení prodejů zbraní do oblasti Západní Asie o 61 %.

Podle zprávy jsou největšími hráči na poli evropské hraniční bezpečnosti společnosti Airbus, Finmeccanica, Thales, Safran a Indra. První tři zmíněné společnosti podle zprávy zároveň patří mezi přední čtyři evropské obchodníky ze zbraněmi a aktivně prodávají zbraně do Západní Asie a Severní Afriky.

Tyto společnosti se pak podle zprávy aktivně podílejí i na lobbovaní v Evropské unii za zvýšení bezpečnosti hranic a podařilo se jim z evropských fondů také získat značné finance.

Zprava proto vyzývá k ukončení vojensko-bezpečnostně-průmyslového evropského komplexu, který se zaměřuje na zranitelné lidi.

Nick Buxton z Transnational Institute k tomu dodává: „Abychom se skutečně mohli pokusit uprchlickou krizi vyřešit, musíme nejdřív přestat podporovat konflikty a investovat peníze, které jinak dáváme zbrojovkám, na vytvoření bezpečné cesty a férového zacházení s uprchlíky.“

Témata:  uprchlíci EU zbraně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy