Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři kandidáti v boji o Bílý dům? Gary Johnson získává popularitu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – V souvislosti s nadcházející prezidentskou volbou ve Spojených státech amerických se většinou mluví o kandidátech dvou hlavních stran – republikánské a demokratické. Jak ale upozorňuje americký server The Daily Caller, kandidát Libertariánské strany Gary Johnson by ještě mohl situaci změnit.

Jak server připomíná, Johnson se proti Trumpovi ostře ohradil. Vytknul mu zejména jeho výroky proti muslimům, které jsou dle jeho názoru rasistické a nikomu jinému by neprošly. Trump by podle Johnsona měl kvůli tomu být z boje o Bílý dům diskvalifikován.

Johnson má podle nejnovějšího průzkumu deníku Wall Street Journal podporu asi 10 % amerických voličů. Aby se mohl účastnit prezidentských debat, potřeboval by ještě 15 %.

Trumpa nyní kritizoval obzvláště za jeho nedávné výroky, kdy Trump prohlásil, že prozkoumá možnost nahrazení muslimských zaměstnanců Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) válečnými veterány.

„Řekl 100 věcí, které by kohokoliv jiného z boje o Bílý dům diskvalifikovaly, jeho ale zřejmě nijak neovlivňují. Je to rasistické,“ prohlásil Johnson.

Jak server podotýká, Johnson, který po dvě období sloužil jako guvernér Nového Mexika a sám byl až do roku 2011 členem Republikánské strany, upoutal pozornost některých Trumpových kritiků. O jeho volbě dle svých slov uvažuje například republikánský prezidentský kandidát z roku 2012 Mitt Romney.

Témata:  Donald Trump volby v USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. května 2024 9:06

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy