Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko chce s Ruskem spolupracovat na boji proti Islámskému státu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Oteplování vztahů mezi Tureckem a Ruskem pokračuje. Ankara připustila možnost vojenské spolupráce s Moskvou v boji proti Islámskému státu.

Mezi Moskvou a Ankarou se zlepšily vztahy poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjádřil politování nad loňským sestřelením ruského bombardéru Su-24 tureckou stíhačkou nad turecko-syrskou hranicí.

"Budeme spolupracovat s každým, kdo bojuje proti IS. Už to nějakou dobu děláme," prohlásil v neděli večer turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v rozhovoru pro státní televizi TRT Haber.

"Proč bychom nespolupracovali s Ruskem i za těchto podmínek? IS je náš společný nepřítel a musíme bojovat proti tomuto nepříteli," dodal šéf turecké diplomacie.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov označil vyjádření za "vážné prohlášení". Dodal nicméně, že neví o tom, že by armády obou zemí o věci již nějak jednaly. Peskov poznamenal, že teroristický útok na letiště v Istanbulu koncem června ukázal, jak zásadní je potřeba výměny zpravodajských informací o teroristech mezi oběma státy. Atentát podle všeho spáchali mimo jiné ruští občané.

Témata:  Turecko Rusko Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy