reklama

USA jen ustupují

Americký ministr zahraničí John Kerry vyjednává s Ruskem dohody o ukončení bojů v Sýrii či nastolení nové vlády v Damašku, přičemž varuje, že pokud nebudou respektovány ruským prezidentem Vladimirem Putinem a syrským prezidentem Bašárem Asadem, Spojené státy zváží jiné možnosti, například posílení podpory syrským rebelům, připomíná Washington Post.

V každém případě ruský i syrský režim nedostály svým závazkům, pokračují v bombardování civilních oblastí, nasazují chemické zbraně a odpírají pomoc obleženým komunitám,“ konstatuje úvodník. Dodává, že takový stav není překvapivý, jelikož pokaždé, kdy se USA obrací na Rusko v otázce Sýrie, nabízejí jen více ústupků a apely k další dohodě.

Nyní taková situace nastala podle vlivného deníku znovu. Vysocí američtí představitelé minulý týden veřejně potvrdili, že Sýrie a Rusko zásadně porušují dohodu o klidu zbraní, kterou dojednal ministr Kerry letos v únoru, pokračují v útocích na Západem podporované rebely, útočí bez rozdílů i na nemocnice a další civilní infrastrukturu a blokují konvoje s pomocí pro obléhaná města, kde umírají děti hlady, poukazuje Washington Post.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

John Kerry varoval, že důsledkem takových činů bude „plán B“, v jehož rámci dojde k vystupňování americké podpory protiasadovským povstalům, připomíná úvodník. Washington Post však naopak získal informace, že americká administrativa minulé pondělí adresovala prezidentu Putinovi nový návrh na větší americko-ruskou spolupráci v boji s těmi rebely, kteří jsou označováni za teroristy. Výměnou za dohodu, po níž vládce Kremlu dle komentáře dlouhé měsíce touží, má být několikátý ruský příslib, že dojde k omezení náletů ruského a Asadova letectva na oblasti, kde působí Západem podporované síly.

Mnoho expertů pak washingtonskému deníku sdělilo, že se jedná o dohodu, jejímž jediným hmatatelným výsledkem bude zřejmě posílení Asadova režimu, jehož brutalita posiluje teroristické organizace Islámský stát a Al-Káida.

An-Nusrá nejsou jen teroristé

Americko-ruská spolupráce má cílit na odnož Al-Káidy zvanou Fronta an-Nusrá, jejíž síly bojují proti Asadovu režimu v několika oblastech, včetně klíčového města Aleppo,“ doplňuje úvodník. Vysvětluje, že ve skutečnosti jsou síly An-Nusrá provázané s dalšími jednotkami rebelů, přičemž mnoho syrských bojovníků se k teroristické skupině přidalo spíše z praktických než ideologických důvodů.

Útoky na takové jednotky tak dle amerického deníku mohou v reálu umožnit Asadovu režimu dosáhnout toho, co je jeho prvořadým cílem, tedy znovuzískání Aleppa, a tím vychýlit poměr sil v občanské válce na svou stranu. Protiasadovští rebelové podporovaní Západem by pak byli zásadně oslabeni i za situace, pokud by Rusko a syrský režim respektovaly zóny bez bombardování, což je však s ohledem na historii předchozích dohod velmi nepravděpodobný scénář, soudí Washington Post.

Představitelé (Obamovy administrativy) tvrdí, že nemají alternativu k spolupráci s Putinem,“ pokračuje úvodník. Odkazuje na vládní prohlášení, podle kterých by někdejší plán B, tedy větší podpora rebelů, vedl především k zintenzivnění bojů s mizivým efektem. Podle amerického serveru jde o stejnou argumentaci, kterou prezident Obama použil, když odmítal návrhy na americkou akci na podporu protiasadovských sil v roce 2012, byť se tato země a celý region okolo ní řítil stále hlouběji do spirály krveprolití, chaosu a humanitární krize.

Zdá se tedy, že Obama je pevně odhodlán vůbec se nepoučit ze svých tragických chyb v Sýrii,“ kritizuje Washington Post. Komentář zakončuje varováním, že pokud bude poslední americký návrh přijat prezidentem Putinem, způsobí jen značné škody.